februar 24, 2007

Ahmadinejad og hans atomvåben

Irans farlige messiastro.

Irans præsident Ahmadinejad styres helt tydeligt af islamisk tro og ambition. At benægte det ville være både banalt og forkert. Han tror helhjertet på den 12. imams* genkomst , en islamisk Messiasskikkelse som skal skabe et islamisk lykkerige. Men hans genkomst foregås af store omvæltninger, katastrofer, krig og død - en apokalypse (åbenbaring). Og hans genkomst kan man påskynde gennem at medvirke til denne apokalypse.

Når Ahmadinejad holdt sin store tale for FN´s generalforsamling for godt og vel et år siden talte han åbent om denne Messias, kaldet Mahdi. Afslutningsvis bad han Allah at fremskynde genkomsten af den 12. imam. Vel hjemme i Iran rapporterede han til de skriftkloge mullor om sine oplevelser i FN. Ahmadinejad beretter foran filmkameraerne, at han ved sin tale i FN oplevede, at Allah strålede over ham, og at de FN-delegerede sad målløse og beundrende ved talen om Allah og Mahdi. Det er nok mere sandsynligt, at mange ikke fattede, hvad han talte om. Men de som gjorde det, blev sikkert urolige - og det med god grund.

For her var et land, som i praktiken er en af verdens værste diktaturer og som har langt fremskredne planer om at skaffe sig kernevåben. Irans ledelse med Ahmadinejad i spidsen har desuden tydeligt og ofte sagt, at Israel skal udraderes.

Et anfald mod Israel kan kaste hele Mellemøsten og verden ind i en apokalypse. Men det er måske netop det Ahmadinejab vil. For hans islamiske verdensbillede styrer ham. Hans politik påvirkes af troen på den 12. imamog ambitionen at bringe ham ned til jorden. Koste hvad det vil, til og med en atomvåbenkrig.

En af Ahmadinejads første beslutninger som præsident var at bevilge ca. 150 millioner til Jamkaran-moskéen. Den er et populært mål for muslimske pilgrimme, som kommer dér og beder til den 12. imam. Det lyder måske ikke som særligt ortodox islam, men i praxis er muslimverdenen fuld af såkaldt folkeislam, en islam som indblander animisme, forfædredyrkelse og bøn til islamiske helgener og meget andet.

Når omverdenen med al god grund bliver urolig over Irans atomvåbenambitioner må man indse, at det handler om noget mere end politik i traditionel mening. Ahmadinejad motiveres af en fanatisk islamisk messianism. Desuden er det værd at notere, hvem han allierer sig med. Iran har udviklet samarbejde med Nordkorea hvad angår atomvåbenudvikling. Og man har fornyligt allieret sig med en anden skurkestat, nemlig Hviderusland.

Det stadig mere u-demokratiske Hviderusland, der har flere konflikter, leverer både atomteknik og luftværnsmissiler til Iran. Ahmadinejad var for nylig hos den nykfulde diktator Hugo Chavez i Venezuela sammen med en gruppe andre hel- og halvdiktatorer. Iran har i den senere tid også øget sin indflydelse i uroscentrer i Mellemøsten gennem støtte til terroristgrupper som Hizbollah i Libanon og Hamas på Vestbredden samt shiitiske selvmordsbombere i Irak.

Den svenske minister Carl Bildts udenrigsdeklaration var mildt sagt temmelig forsagt over for
truslen fra Iran. USA´s regering synes at forstå alvoren i udviklingen. Og det lille men vigtige land Israel har al anledning at være på vagt. Kernevåben i hænderne på en apokalypsedrømmende Ahmadinejad er et sandt mareridt.

Mats Tunehag i ”Världen i dag” 21.2.07

*) De tolv imamer som efterfulgte profeten Muhammed var:
Ali ibn Abi Taleb
Hassan Modjtaba
Hussein al shahid
Zein al Abedin
Mohammad Bagher
Djafar Sadeq
Mosa al Kazem
Ali al Reza
Mohammad Taqi
Ali al Naqi
Hassan Asqari
Hadi al Mahdi
Shiiterna og en del sunniter tror at al-Mahdi kommer igen en dag för at redde verdenen fra alt ondt.