august 28, 2008

Russisk atomvåbentrussel vækker uro i Sverige


Russisk oprustning og trussel om atomvåbenbestykning af den russiske flåde bekræfter de sikkerhedspolitiske problemer, der er omkring gasledningen i Østersøen, mener rigsdagsmedlem Carl B. Hamilton fra Folkepartiet. Han har stillet skriftlig spørgsmål til forsvarsminister Sten Tolgfors desangående.
- Hvilke konklusioner drager forsvarsministeren af situationen, set i lyset af den russiske optræden i Georgien, russisk trussel om russisk atomvåbenbestykning af flåden i Østersøen, samt russiske udtalelser om høj marine tilstedeværelse på grund af energiexporten gennem Østersøen?

Hamilton mener, at nyheden om, at Rusland vil opruste og atomvåbenbestykke Østersøflåden, viser, at de mennesker, som ud fra sikkerhedpolitisk udgangpunkt har advaret mod den russisk-tyske gasledning i Østersøen, har fået ret. Desværre.

- Gasleningen er ikke bare et miljøspørgsmål, men handler også om forsvar og sikkerhed, betoner han.
- Russisk energiexport kan let komme til at klovbinde en skarp og tydelig optræden fra EU´s side imod Rusland.. Vort lands uafhængighed af energi lægger derfor et særligt ansvar på Sverige, som en dristig og tydelig røst i Georgienspørgsmål, samt angående gasledningen i Østersøen, mener Carl B. Hamilton.

Hamilton henviser til det russiske forsvarsministeriums avis ”Røde Stjerne”, som den 25. juli 2007 publicerede et interview med den russiske marinechef Masorin om bl.a. den russiske flåde og den russisk-tyske gasledning i Østersøen.
Marinechefen og andre russiske dignitarer har fremsat principelle holdninger, som sammen med daværende præsident Putins tv-udtalelse den 26. oktober 2006 berørte, at det var den russiske Østersømarines opgave at beskytte den planerede gasledning. Det er også tidligere blevet nævnt, at det er russisk ambition at have en høj marine tilstedeværelse i Østersøen, hvis gasledningen skulle blive virkelighed.
Kilde: Världen idag 20.8.08
Foto af Carl B. Hamilton