oktober 13, 2008

Narkokonsulenten

Tilbagekik på samfundsnedbrydningen:

Peter Schiøler, f.1923, søn af Victor Schiøler, student 1941. 11 år senere mag. scient.
Mange skiftende stillinger, bl.a. gymnasielærer. Chefnarkokonsulent under undervisningsministeriet. Nært sanarbejde med de mentalhygiejniske samfundsnedbrydende kræfter. Blev hårdt angrebet fra mange forskellige sider for manglende kvalificationer, uvidenskabelighed, dårligt arbejde og uheldige karaktéregenskaber (bl.a. manglende sanddruhed). Ved forespørgsel i folketinget desangående i 1971 ved MF Kai Moltke, svarede undervsiningsminisetr Helge Larsen så undvigende, at det blev anset for en devalouering af Peter Schiøler. Se kronik i Jydske Vestkysten 1972.

Det forhindrede ikke, at Peter Schiøler året efter udnævnte socialrådgiver Tine Bryld til sin ”håndplukkede” medarbejder som narkokonsulent under undervisningsministeriet
Peter Schiøler optrådte også som konsulent for BRIS´ støtteforening, ”Børns Vilkår”
(Mere om Tine Bryld og foreningen BRIS en anden gang).

Peter Schiøler bærer sin del af det tunge ansvar for ungdommens ødelæggelse med narkotika og det tiltagende ungdomsdrikkeri. Schiøler lod fremstille samlermærkater, der med platte ord og tegninger skulle ”forebygge” forkert omgang med de våde varer, når de unge skulle ”lære at benytte alkohol.”

Peter Schiølers aktion (sammen med mentalhygiejnikere) med snagende spørgeskemaer om alle landets skolebørn i 1971 blev standset ved højlydte protester fra lærere og rektorer.

En mindre aktion af samme slags blev senere ført ind ad bagdøren i 12 skoler i Storkøbenhavn. Den var udtænkt i samarbejde med psykolog Eggert Petersen og Tine Bryld.


Peter Schiølers lillesøster, Marianne Schiøler, 1928-82, blev psykiater på Herstedvester psykopatforvaring. Derved fik hun nært samarbejde med kriminalforsorgen og H.H.Brydensholt. Marianne Schiøler var med i hovedbestyrelsen for Landsforeningen for Mentalhygiejne – en tid endog som formand, og var aktivt engageret i den lukkede Mentalhygiejnisk Forening for Børne og Ungdomsforsorg. Hun blev ansat ved DRs ungdomsprogram, det meget venstrevredne P 4 sammen med Tine Bryld