juni 14, 2009

Repetition af vor barndoms Danmarkshistorie

Så er det V A L D E M A R S D A G i morgen til minde om Valdemar Sejrs korstog til Estland 1219. Estlændernre lod som om de underkastede sig og lod sig døbe, men kun for at have tid at samle en hær og gå til angreb. Sagnet fortæller, at det så ilde ud for danskerne ved Lindanæs, men da bøjede ærkebiskop knæ, strakte armene mod himlen og bad Vorherre om sejr. Når hans arme sank ned af träthed, gik esterne fremad, når han strakte dem igen, var danskerne mægtigere. Da faldt Danebrog ned fra himlen og under det tegn sejrede danskerne.


Danebrog er det ældst kendte flag i verden, som stadig er i brug, så glem ikke at fejre det med flag i morgen.

Vi har imidlertid ingen flag bevaret eller afbildet fra 1219. Det ældst kendte danske flag var et skibsflag fra Erik af Pommerns Flåde. Det blev i 1427 erobret af Hanseaterne under en søslag i Øresund og hængtes op som trofæ i Mariakirken i Lybæk, men ødelagt, da kirken under sidste verdenskrig blev ramt ved bombardementet. Der hænger en kopi af dette gamle flag på Frederiksborg Museet.



Hovedfeltet forestiller jomfru Maria og Skt. Jakob.

De tre andre felter er unionstidens tre nordiske rigers våben.

Det sidste felt er kong Erik af Pommerns våben, den pommerske grif. Kongen gav Malmø griffen som byvåben. Det blev senere fra Malmø hele Kristianstads läns våben. Og nu Skåne Låns våben.

Erik af Pommern var den konge, som opdagede Øresund enorme betydning og som oprettede Øresundstolden