august 31, 2009

Blæse med mel i munden

Det russiske gasledningsprojekt ned gennem Østersøen har tidligere været omtalt her på bloggen. Nu skrives der igen en hel del om det i Sverige, og det er ikke så sært, for ledningen skal gå ganske tæt på Sveriges territorium. Russerne har travlt med at gennemføre militærmanøvre i Hviderusland samt til søs nær Finland med undervandsbåde og landstigningsfartøjer med marineinfanteri om bord.
Øvelserne tager sigte på fremtidigt forsvar af Nord Streams-gasledningen, og skal vare ved til slutningen af september.

På Gotland, som udgør en kommune, så kommunstyret en økonomisk chance i projektet, idet Nord Stream havde kik på havnen i Slite på nordøstkysten ved Fårøen. Selvom den svenske regering ikke havde taget stilling til det russiske projekt, angiveligt fordi de endnu ikke havde fået nogen henvendelse desangående fra Nord Stream, indgik kommunrådet en aftale med firmaet i august 2007. Gotland takkede Ja til 80 millioner kr. til ombygning af Slite Havn.

Nu i august 2009 har samme kommunstyre sagt Nej til Nord Streams ansøgning om gasledning og hævder, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre. Deres afvisning gælder miljøet.


Kilde: Den svenske avis "Världen idag" august 2009