maj 19, 2010

En røst fra fortids sunde fornuft

Jeg husker ikke, hvornår jeg traf Svend Åge Laursen, - et på mange måder enestående menneske, et unikum.

Han havde været sømand, men arbejdede nu i bagageafdelingen på SAS . Han var socialdemokrat af den gamle skole, der endnu ikke var ødelagt af 68`erne. Partiet havde forstået, at han rummede værdifulde sider og havde sendt ham på flere kurser. Det gjorde ham ikke til en utænkende robot, men til medlem af byrådet i Solrød. Lauersen fik i sit ægteskab 6 børn, og de burde naturligvis - efter deres fars opfattelse - få alverdens chancer i livet. Derfor havde han mere kik på folkeskolens udvikling, end normalt var i den tillidsfulde socialdemokratiske arbejderklasse. Han indså, hvor det bar hen med Ritt Bjerregaards ødelæggende skolereform, kvittede socialdemokratiet og tilsluttede sig Centrumdemokraterne, hvis tanker om børneopdragelse og skolegang matchede med hans egne. Svend Åge Laursen blev primusmotor til Danmarks største privatskole, Sydkystens Privatskole, som i 1975 kunne slå sine døre op for Laursens børn og andre elever. Skolen existerer i bedste velgående den dag i dag og lægger ikke skjul på sin mælsætning: ”Sydkystens Privatskole er en selvejende institution. Skolen er startet i 1975 af en gruppe forældre, som ikke var tilfredse med folkeskolen.

Skolen er hjemmehørende i Solrød kommune. Skolen har ingen religiøse eller politiske tilhørsforhold, vi er en boglig skole hvor der bliver lagt vægt på, at børnene hurtigt lærer de elementære ting som at læse, skrive og regne.”

Det er altså 35 år siden, at Svend Åge Laursen kunne fejre sine første laurbær. Der har været mange siden, men ofte i det stille eller bevidst fortiet af massemedierne. Nu har alderen slået ham ud. Han orker ikke mere med sine 77 år, men han har bedt mig prøve at formulere hans tanker om skolen:

”Folkeskolen blev ødelagt dengang man lærte forældrene, at de ikke selv kunne varetage deres børn, dengang da lærerne og politikerne overtog forældrenes rolle og styrede børnenes udvikling og uddannelse. Så var det jo ikke FOLKESKOLE længere!

Derfor startede Sydkystens Privatskole, og mine børn er i dag glade for, at de gik i en ordentlig skole”.

Svend Åge Laursen (med praktisk håndrækning fra Gertrud)