januar 10, 2011

Iran, nyt slag mod menneskerettighederne.

11 års fængsel til Nobel-fredspristageren Shirin Ebadi*s advokat, Nasrin Sotoudeh.

 

Hård dom mod Nasrin Sotoudeh, der er kendt for sit engagement mod undertrykkelse og som repræsentant for den kvindelige jurist som modtog Nobels fredspris. Sotoudeh kan ikke forlade landet i 20 år.


Teheran   Den iranske advokat N.S., der er kendt for sit engagement i menneskerettighederne og som repræsentant for Nobel-fredspristageren Shirin Ebadi er blevet idømt 11 års fængsel.
Desuden 20 års forbud mod at drive advokatvirksomhed og mod
at forlade landet. Advokaten blev pågrebet den 20. september og 
er blevet kendt ”skyldig i aktioner imod regimet samt tilknytning
til kredsen af forsvarere for menneskerettighederne”, en gruppe 
som ledes af Nobel-freds-pristageren, Shirin Ebadi.   

Anklagerne mod Sotoudeh, mor til to børn, baseres frem for alt på interviewer med hende i udenlandske medier i anledning af tilbageholdelse af nogle af hendes klienter på grund af deres protester efter præsidentvalget i juni 2009. Sotoudeh blev advokat for oppositionens aktivister og politisk-aktive, ligesom for Shirin Ebadi.

Den internationale kampagne for menneskerettighederne i Iran (ICHRI), som har sæde i New York, har defineret dommen som ”Justitsens spontane abort”, og taler om appel. ”Nasrin Sotoudeh har ikke brudt loven, men er blevet arresteret, fordi hun har indsat den iranske og internationale lov i et retssystem, som er baseret på overgreb på  menneskerettighederne”, siger talsmanden for ICHRI, Hadi Ghaemi.

Kilde: Den italienske avis "La Repubblica"


                                             Fot: Ebadi


*) Wikipedia om Shirin Ebadi:
Shirin Ebadi, fødd 21 juni 1947 i Hamadan, Iran. Iransk advokat, domare, førelæsare,førfattare och aktivist.
Hon mottog Nobels fredspris år 2003 før sitt arbete før kvinnors och barns mænskliga rættigheter. Shirin Ebadi var Irans førsta kvinnliga domare. Hon tvingades læmna sitt æmbete vid den iranska revolutionen 1979. Sedan dess har hon som advokat førsvarat oppositionella irættegångar. Regimen i Iran stæmplade henne som ett hot mot det islamiska styret i landet. Shirin Ebadi sæger att hon inte ser någon motsættning mellan islam och de grundlæggande mænskliga rættigheterna.
År 2001 fick hon Raftopriset, før sina insatser och 1996 fick hon Human Rights Watch priset før mænskliga rættigheter och en legal reform i Iran. Shirin Ebadi har æven besøkt Sverige.
I november 2009 blev Ebadis nobelmedalj och diplom konfiskerade av iranska myndigheter tillsammans med andra av hennes tillhørigheter.[1]