februar 11, 2012

6. Generalforsamlingen blev oprørt

Dèr sad jeg så (- lidt alene) ved generalforsamlingen i en forening, jeg dårligt nok kendte ud over deres narkocentre. Som allerede nævnt i tidligere indlæg (nr. 3) var det her jeg vendte mig imod, at Tine Bryld kom ind i bestyrelsen eftersom hun accepterede hash og havde oprettet sprøjterum! Der lød et brøl fra forsamlingen omkring mig med formanden i spidsen, professor i socialmedicin Poul Bonnevie: "Det er ikke ulovligt!"  Al diskussion affærdigedes som upassende, da Tine Bryld ikke selv var til stede. I øvrigt,
sagde man, havde undervisningsminister Knud Heinesen lige udnævnt hende til narkokonsulent! Jeg fremturede: Peter Schiøler stod bag udnævnelsen, og han var uvederhæftig! (som omtalt i Folketinget. Se Spydpigen nr. 4, noten).

Der lød et nyt brøl af forargelse over min udtalelse.

Jeg var chockeret. Over dette - og andet, som jeg senere skal vende tilbage til.
Jeg begyndte så småt at forstå, at politik ikke bare var noget, der foregik på Christiansborg med de regler, man havde læst i samfundskundskab i gymnasiet.

Gerda Vinding var som nævnt blevet mere og mere passiv og begyndte at sige, at narkoproblemerne nu var overstået, at Christiania havde bedret sig, at hendes forening kunde ophæves, og at man alligevel ikke skulde oversætte og udgive den bog, som den svenske psykiater Nils Bejerot havde skrevet, for faktisk havde han ikke forstået en pind af det hele.... Gerda Vinding havde heller ikke tid til at hilse på William O`Brian, som havde skabt USA`s førende narkobehandlingscentre "Daytop" og besøgte Danmark 1972.

Da man nærmede sig EF-afstemningen, kom hendes politiske ståsted ind i billedet, og hun kom med politiske stiklerier til egne foreningsmedlemmer, blandet med hysteriske udtalelser om, at hun vilde udvandre til Australien, og at danskerne vilde blive tvangsdeporterede under EF...!


Den 8/9 1972 bragte JyllandsPosten en artikel om "Langelandsmanifestet". forfattet af Ebbe Reich Kløvedal* og Henning Prins Kløvedal* (fot) og trykt i Mentalhygiejnens medlemsblad "Mentalhygiejne", redigeret af forfatter Svend Holm. Bladet blev ved denne særlige lejlighed distribueret gennem EF-modstandernes pressetjeneste. At manifestet var marxistisk fremgik både af tekst og ophavsmænd og dem, der bakkede op. Jeg var ganske vist endnu så grøn, politisk set, at jeg dengang ikke kendte alle navne, men Mentalhygiejnen havde efterhånden lagt kortene på bordet: de var en politisk gruppe på yderste venstrefløj.


Efteråret 1972 udgav Socialdemokratiet et narkodebatoplæg. Jeg stejlede, da jeg så listen over medarbejdere: her stod direktøren for Mentalhygiejnisk Forskningsinstitut, Eggert Petersen, psykiaterne Mogens Jacobsen*, Fini Schulsinger* m.fl. under ledelse af Bernhard Tastesen (se noten i Spydpigen 4). Finlæste man debatoplægets tekst og spørgsmål, var linjen klar: hash skulde godtages på linje med en frokostøl. De to politifolk, overassistent MF Otto Mørch og lederen af Uropatruljen, Erik Mathiesen, der nævntes blandt medarbejderne, og som åbenbart skulde borge for kvaliteten, fralagde sig offentligt ethvert ansvar: de havde været inviteret til et møde, men havde aldrig været med til at forfatte nogen tekst
og havde end ikke set denne, før debatheftet udkom!

Jeg deltog selv i et socialdemokratisk partimøde under Tastesens ledelse. Intetsigende! Partimedlemmerne var halvgamle, rare koner, der kom for at nyde en hyggeaften og en kop kaffe uden begreb om dit eller dat.

Noter:
*) Kløvedal: navnet var - ligesom Løvetand - ikke et fysisk, men et ideologisk slægtskab. Ebbe Reich 
    turde vist være almen kendt. Henning Prins, f. 1939 som  Henning Gry Hansen, gift med karikatur-
    tegner Anne-Marie Steen Petersen (bl.a. i Politiken). Henning Prins var VS`er fra 1967. Sammen med
    Leif Varmark bladet HÆTSJJ, hvilket navn var et lån fra Leif Panduros Holdningsløse Tidende, hvor
    det optrådte som et nys. Bladet overtaget af Ole Grünbaum og Bjørn Nørgård. Prins blev uddannet
    dekoratør, var initiativtager til Thylejrens hashkult i "Det ny Samfund" og til "Gruppe 61" og "Sorte
    Fane". Han kom i bestyrelsen for VenstreSocialistern og i redaktionen af bladet "SKUB", udgivet af
    Socialistisk Kulturfront. Det tryktes først hos organisationen KRIM (forening for indsatte), siden hos
    Socialistisk Dagblad.
    Henning Prins Kløvedal var værdsat gæst i Ritt Bjerregaards kaffeklub og blev siden ansat i DR.
    Han boede en tid på Esplanaden 5 i Kbh., men jeg ved ikke, om det i JyllandsPosten 24.10.1977
    nævnte Top-venstrefløjsmøde 6.11.1977 foregik hos ham?

*) Mogens Jacobsen hørte til de politiserende psykiatere på venstrefløjen med et letfærdigt forhold til
    hash. Positiv til daværende Christiania og med i OOA.  Landsretssagfører Chr.V. Hagens, 
    medlem af DKP, ønskede sin østtyske spionklient, Jörg Meyer, undersøgt hos Mogens Jacobsen for
    hos ham at få dokumentation for mentale skader, påført Meyer af politi og domstole.
    Jacobsens kone var ansat ved Den Sociale Højskole i Randersgade i Kbh.

*) Fini Schulsinger, professor i psykiatri, stod for en af Mentalhygiejnens kredsudvalg og gik ind for
    Christiania. Han kom siden ind i bestyrelsen for lokalkreds af Sindslidendes Vel (ca. 1974 ?) og i
    Sindslidendes Fond indvalgt af Dansk Psykiatrisk Selskab. Hans kone var psykolog.