maj 09, 2016

Islamiseringen pågår


Populære børnebøger stoppes (?)
frit efter skribent Kajsa Haidl i DN

Det er to af Jan Lööfs mest elskede børnebøger - "Morfar er sørøver" og "Grib Fabian" fra forlaget Bonnier Carlsen - som netop nu censureres, da man fra forlagets side mener, at de indeholder "stereotype skildringer af andre kulturer". 


- Enten skal jeg tegne bøgerne om, eller man vil ikke udgive dem længere, siger Jan Lööf.

Jeg gik først med til at nedlægge bøgerne for at forlaget ikke skulde komme i knibe. At en bog forsvinder fra hylderne, glemmes jo hurtigt. Men nu har jeg angret det. Det er jo klart, at jeg helst ser, at mine bøger fortsat er til salg.

"Morfar er sørøver" blev første gang udgivet i 1966 og fulgt af flere oplag, både på svensk og andre sprog som fransk og spansk. Drengen i billedbogen tager på sørøvertogt med sin morfar og møder mennesker som den onde sørøver Omar og gadesælgeren Abdullah. Bogen er nylig blevet trykt i 100.000 exemplarer, som blev udgivet gratis i samarbejde med Läsrörelsen (Læsebevægelsen) og McDonald`s. Men selvom bogen er afholdt og efterspurgt vil den altså ikke blive udgivet længere, siger Lööf.

Hvad angår bogen "Ta fast Fabian" (Grib Fabian) fra 1997, blev han bedt om at tegne en bunke illustrationer om, som forlaget "anså for problematiske". Han gjorde et forsøg, men indså, at det blev for idiotisk. "Så nedlægger vi bogen!" svarede de.  - Forlaget hænger sig meget i "diskussioner i sociale medier" og ved "mindste kritik bakker de", siger Lööf
En anden forfatter har også måttet se forlaget stoppe salg af hendes bøger, fordi kritikere hævdede, at bøgerne og en filmatisering "indeholdt en racistisk blackface-karikatur", noget lignende som i Hergès "Tintin i Kongo" og "Barna Hedenhös".

Eva Dahlin er litterær chef på Bonnier Carlsen. Hun forsøger at snakke sig fra forlagets holdning, men vækker ikke tiltro. Hun taler for sin syge moster. Både fra Danmark og fra Sverige har vi tidligere veldokumenterede politiserende aktioner rettet imod vore børns demokratiske menneskerettigheder.


Gertrud Galster